Arama
Arama Sonuçları
Kastamonu’da ‘katil arı’ seferberliği
Karadeniz Bölgesi'nde görülen ve kestane ağaçlarını kurutan gal arısıyla mücadele için laboratuvar ortamında üretilen böcekler Kastamonu'da doğaya bırakıldı. Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü tarafından şu ana kadar kestane ağaçlarına 8 bin böcek salındı.
"Salıpazarı'nda Kestane Balı Paneli Gerçekleştirildi"
Salıpazarı'nda Kestane Balı Paneli Gerçekleştirildi"
Bu ne rahatlık! Önce bir araya topladı, sonra afiyetle yedi
İnebolu ilçesinde şehir merkezine kadar inen ayı, bahçede girdiği arılıktaki kovanları etrafına toplayıp yattığı yerden balları keyifle yedi.
Kestanenin baş belası ‘katil arı”
Kastamonu ve Sinop'ta önemli bir geçim kaynağı olan kestane ağaçlarında halk arasında 'katil arı' olarak bilinen 'gal arısı' zararlısının yaygın olarak görülmesi, kestane ve balında üretimi olumsuz etkiledi.
İnebolu'da arı kovanlarını zehirleyen şahıslar kameraya yakalandı
İnebolu ilçesinde 135 kovandaki binlerce arı, kimlikleri henüz belirlenemeyen kişiler tarafından ilaçla zehirlenerek telef edildi. Arıların telef edilme anı ise bahçede bulunan güvenlik kameralarına yansıdı.
135 kovan arıyı zehirlediler
İnebolu’ya bağlı Dibek Köyünde Ali Oğuz ve Salim Şahiner’e ait 135 kovan arı kimliği henüz bilinmeyen kişiler tarafından ilaçla zehirlenerek telef edildi.
Arıcılardan, ormancılara teşekkür var
Cide’de geçimini arıcılık yapıp ürettiği bal satışıyla sağlayan Murat Acar, ‘gal arısı’ ile amansız mücadele eden ve sorunu çözmek için bir çok yöntem geliştiren Cide Orman İşletme Müdürlüğü'ne teşekkür etti.
Gal arılarıyla mücadeleye devam
Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü'nde Kestane Gal Arısı ile mücadelesine tüm hızıyla devam ediyor.
Katil arı şimdi de Karadeniz’i tehdit ediyor!
Anavatanı Çin olan katil olarak bilinen gal arıları Yalova’nın ardından Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde ortaya çıktı. Arıcılar yetkililerin bir an önce önlem almazsa verimde bu yıl yüzde 70’lik kayıp yaşanacak.
Kastamonu'dan bu iş yıllık 300 milyon lira kazandırıyor l Devlet destekliyor
Türkiye’nin önemli orman varlıklarına sahip illeri arasında yer alan Kastamonu ve Sinop’ta, hayata geçirilecek proje çerçevesinde yapılacak planlı müdahaleler ile kestane üretiminin artırılması hedefleniyor. Bölgede yaşayan vatandaşlara yılda toplam 1 milyar lira gelir sağlaması hedeflenen kestane ve kestane balı üretimi için bölgeye göçün de artması hedefleniyor.
Hedef, yılda 1 milyar lira gelir
Türkiye’nin önemli orman varlıklarına sahip illeri arasında yer alan Kastamonu ve Sinop’ta, hayata geçirilecek proje çerçevesinde yapılacak planlı müdahaleler ile kestane üretiminin artırılması hedefleniyor.
Yüksek hava sıcaklığı arıcılığı ve bal üretimini olumsuz etkiliyor
Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üstünde seyretmesi arıcılığı ve bal üretimini olumsuz etkiliyor. Yüksek hava sıcaklıklarından dolayı arıların kış uykusu olarak da bilinen kış salkımına geçememesi sonucu kolonilerde ölümler meydana gelirken bal rekoltesinde de düşüş yaşanması bekleniyor.
‘Arıcılığı ve arı varlığımızı arttırmamız lazım’
Kastamonu Arı Yetiştiricileri Birliği’nin yeni hizmet ofisinin ve iktisadi işletmesinin açılışı yapıldı. Rauf Denktaş Caddesi girişinde gerçekleştirilen açılışa Vali Avni Çakır, AK Parti Milletvekilleri Hakkı Köylü ve Metin Çelik, Belediye Başkan Yardımcıları Mehmet Yurt ve Resul Köprülü, CHP İl Başkanı Hikmet Erbilgin, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Akif Güzel, CHP Merkez İlçe Başkanı İlke Karabacak, STK temsilcileri, kurum amirleri ve çok sayıda davetli katıldı.
"Coğrafi işaretli ürünleri 50’li rakamlara çıkarmak"
Lezzetiyle, kıvamıyla rağbet gören ve Kastamonu Arı Yetiştiricileri Birliği’nin başvurusu üzerine Türk Patent ve Marka Kurumu’nca yapılan incelemeler neticesinde Kestane Balı Coğrafi İşaret almaya hak kazandı. Kestane balının da tescillenmesiyle birlikte ilimizin coğrafi işaretli ürün sayısı 28’e yükseldi. Valilik makamında dün düzenlenen törenle Kestane Balı Coğrafi İşaret Belgesi tanıtım töreni gerçekleştirildi.
‘Aracılardan değil, arıcılardan alın’
Kastamonu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cem Başar, piyasadaki sahte ballara karşı uyarılarda bulundu. Başar, en çok sahteciliği yapılan ürünün bal olduğuna dikkat çekerek; “Balı aracılardan değil arıcılardan alın” dedi.
32 yatırımcıya çapa makinesi
Tarım ve Orman Bakanlığı, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı dahilinde, Doğanyurt ilçesinde, üretime yönelik makine ekipman alımı projeleri kapsamında, almaya hak kazanıp sözleşme imzalayan 32 yatırımcıya çapa makineleri törenle teslim edildi.
Katil arılara karşı laboratuvarda üretilen böcekler doğaya bırakıldı
Karadeniz Bölgesinde görülen ve kestane ağaçlarını kurutan gal arısıyla mücadele için laboratuvar ortamında üretilen böcekler doğaya bırakıldı.
'Kastamonu, arıcılıkta her sene üstüne koyuyor'
11 Ağustos sel felaketinde arıları ve fidanları zarar gören çiftçilere ceviz fidanı ve arı kovanı verildi.
Azdavay'da rota: Doğa Turizmi
Azdavay Belediye Başkanı Osman Nuri Civelek, doğa turizminde marka olma hedefiyle çalışmalarını sürdürdüklerini vurguladı.
'Kastamonu, bir çok avantaja sahip'
Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nde Şube Müdürleri ve İlçe Müdürlerinin katılımıyla 2021 yılında yapılan ve 2022 yılında yapılması planlanan çalışmalar hakkında bilgi alışverişi yapmak amacıyla toplantı yapıldı.
Kestane Balı üreticileri, kooperatifleşiyor
Türkiye'nin en kaliteli kestane balını üreten Doğanyurt ilçemizde; Kestane Balı üreticilerinin kooperatifleşmesi için kollar sıvandı.
"Kastamonu üretilen ürünler bakımından bir zenginlik şehri"
Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Tarım Havzaları Daire Başkanı Ali Canyılmaz: “Ülkemiz buğday ve tahıl ihracatında dünya birincisi”
Kestane balı KOAH hastalığına birebir
Sosyal medyada en çok konuşulan ve kış mevsiminin vazgeçilmez gıdası olan kestane balının faydaları saymakla bitmiyor.
'Cumhurbaşkanımıza, Doğanyurt'tan bal gönderiyoruz'
Doğanyurt ilçemizde özellikle son yıllarda üretimi artan ve Türkiye çapında bir üne kavuşan Doğanyurt Kestane Balıyla Doğanyurt Belediyesi, Uluslararası Kristal Elmas Ödülleri'nde Yılın Organik Gıda Üreticisi ödülünü kazandı.
Kastamonu'da bal ormanları oluşturulacak
Kastamonu Üniversitesi Ormancılık ve Tabiat Turizmi İhtisaslaşma Koordinatörlüğü, Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü ve Kastamonu Arı Yetiştiricileri Birliği iş birliği düzenlenen çalıştayda Kastamonu Orman Bölge Müdürü Fahri Sönmezoğlu, bölgemizdeki arıcılık faaliyetleri hakkında bilgilendirmeler yaparken, konuşmaların ardından da katılımcıların soruları cevaplandırıldı
'Böyle devam ederse kaybolup gideceğiz'
Son aylarda bir çok kalemde olduğu gibi gıda ürünlerine de gelen zamlar, hem esnafı hem de tüketiciyi düşündürmeye başladı. Bir çok ürüne ciddi zamlar gelirken, esnaflar da durumdan muzdarip...